het bloed trekt weg uit iemands gezicht


het bloed trekt weg uit iemands gezicht 1.0

iemand wordt bleek; iemand verbleekt, ook van een heftige emotie, zoals angst

Algemene voorbeelden


Hij knikte, voelde het bloed uit zijn gezicht wegtrekken. Diep in zijn buik legde paniek zijn ingewanden in een onontwarbare knoop.

De kinderen van Arthur, Kristien Hemmerechts,

'Er is een pakje voor je gekomen. Volgens mij is het van de uitgeverij waarnaar je laatst je boek hebt opgestuurd.' Ik voel, zoals dat zo mooi heet, het bloed uit mijn gezicht wegtrekken en weet meteen: mis. In mijn postvak ligt een pakket van dezelfde grootte als ik er twee weken terug een verstuurd heb. [...] Kort briefje erbij: ze vinden mijn boek 'niet in hun fonds passen'.

Engelenplaque, A.F.Th. van der Heijden,

Het bloed trok uit zijn gezicht weg. Hij werd geteisterd door het verleden, herinneringen, onverteerde wrok. Zou hij gaan schelden? Ik hoopte van niet.

Op toernee met Leopold Sondag, Ward Ruyslinck,

Vijf minuten moest ze zich dapper houden, meer had hij niet nodig. Ze konden dit niet overdoen. Maar haar hoofd hing slap voorover als een afgeknakte bloem. Al het bloed was uit haar gezicht weggetrokken. 'Niet flauwvallen, Dora. Denk aan wat het ons heeft gekost om dit geregeld te krijgen.'

De kinderen van Arthur, Kristien Hemmerechts,

In het door resten gesmolten sneeuw nat geworden gras strekten ze zich uit. [...]. Water drenkte haar kleding. Ze begon te klappertanden en het bloed trok weg uit haar gezicht. [...] 'Het is te koud hier,' zei de man.

Alle verhalen, Manon Uphoff,